top of page

Huvudlärare: Josefin Wikström, grundare av Traumaanpassad yoga (TAY)

Josefin Wikström är grundare av Traumaanpassad yoga (TAY) i Sverige och är utbildad vid The Trauma Centre in Boston. Hon är även licensierad behandlare inom den evidensbaserade metoden Trauma Sensitive Yoga TCTSY-F, licensierad erfaren yogalärarutbildare (e-RYT 500) samt utbildad vid The Minded Institute i London som godkänd terapeut av Yoga in Health Care Alliance och British Council of Yoga therapy som Lic. yogaterapeut. Hon genomförde under 2021 Global Trauma Certification Program med Harvard Medical School. Hon är utbildad och kvalitetssäkrad av Yoga In Healthcare Alliance.  Josefin är ansvarig för Prison Yoga Projects Europeiska projekt och är en är en del av The Trauma Research Foundation terapeutiska allians.  I Sverige samarbetar Traumaanpassad Yoga (TAY) med Nora Kerekes, Professor i medicinsk vetenskap (psykiatri), Doktor i neurovetenskap vid Högskolan Väst i ett flertal pågående forskningsprojekt gällande den traumaanpassade yogans effekter. Josefin är skapare och ansvarig personalutbildare av nationella yogaprojekt inom H.M Prison and Probation Services i Storbritannien, Barn och Ungdomspsykiatrin BUP samt nationella program för Kriminalvården, Rättspsykiatrin och SiS i samarbete med Eva Seilitz.

Författare till boken "Freedom from the inside" tillsammans med James Fox- Yogaterapi för kvinnliga intagna, publicerad i USA och Storbritannien 2020, medskapare till metoderna i boken "Yoga som terapi i anstaltsmiljö" publicerad i Mexico och SydAmerika på uppdrag av FN 2018. Josefin är huvudutbildare och programutvecklare för Prison Yoga Project. Hon föreläser om yogans terapeutiska potential i anstaltsmiljö i internationella sammanhang som vid House of Lords British Parliament, International Trauma Conference Boston USA, Yoga in Health Care conference i London.

TCTSY-F, e-RYT 500, YACEP, RCYT, Yoga therapy for the mind, Yoga in Health Care Alliance, Trauma Research Foundation

Mail: josefin@prisonyoga.org Mobil: 0046 704211766

Pågående forskningsprojekt: www.sisyoga.se

PrisonYoga project: www.prisonoga.org

Eva Seilitz

Föreläsare och utbildare för instutioner  

Existentiell hälsa och yoga som en väg för kraft till förändring

 

Eva har en fil.mag. i Tros- och livsåskådningsvetenskap och är utbildad Hathayoga-lärare i Sverige och i USA. Hon har tidigare arbetat som kvinnofrids- och folkhälsosamordnare för Norrtälje kommun, och under åtta års tid lade hon grunden för Kriminalvårdens nationella yogaprogram. Ett yogaprogram som är evidensbaserat och bygger på de senaste forskningsrönen som hon utvecklat i samarbete med Josefin Wikström som är en internationellt diplomerad danslärare och yogaterapeut. Hösten 2017 har hon tillsammans med Josefin Wikström utvecklat ett trauma-anpassat yogaprogram för Rättspsykiatriska Regionskliniken i Vadstena. Eva arbetar brett inom olika samhällsområden för att stärka ett liv med mening, riktning och existentiell hälsa. Hennes främsta lärare och mentor var vetenskapsmannen Jonas Salk som på sin tid framställde poliovaccinet och skrev en rad böcker om den mänskliga evolutionen och människans villkor i kosmos. En visionär kraft som varit vägledande för Eva sedan de möttes i Santa Barbara 1974 och till hans död 1994.

13592345_127352357697234_851920535934045

Kripalu Yogalärare, Hathayoga, Yoga Nidra, grundare av Kriminalvårdens Krimyogaprojekt, T- TAY

www.pilgrimsyoga.se www.sisyoga.se

20170911_NK.jpg

Gästföreläsare:

Nóra Kerekes, Professor i medicinsk vetenskap (psykiatri);

Docent i experimentell rättspsykiatri, Doktor i neurovetenskap.

Yoga och forskning i kliniska miljöer

Anställd vid Högskolan Väst, på avdelningen för hälsopromotion och vårdvetenskap. Forskar inom områdena vård, medicin, psykologi och hälsovetenskap. Ledare för den internationella forskargruppen ”Centre for Holistic Psychiatry Research (CHoPy)”. Forskningen inom CHoPy erbjuder en holistisk syn från diagnos till behandling av psykisk ohälsa. Är även Forskningsledare för ”Prison Yoga Project Europa”. Hennes världsledande studier med yoga och traumaanpassad yoga inom olika kliniska miljöer presenteras på projektets hemsida: ”Yoga to care” https://www.yogatocare.com/

 

Länk till pågående forskningsprojekt: www.yogatocare.som

Länk till publicerade studier: https://www.hv.se/personal/nora-kerekes/

 

Föreläsare:

Elin Sandberg, Läkare, doktorand och yogalärare 

Yoga, medicin, vetenskap och hälsa

Trots att vi har den allra bästa sjukvården man kan tänka sig, och vi har gjort enorma medicinska framsteg så fattas en stor pusselbit inom vårt hälso-och sjukvårdssystem. Det där, med att ta hand om sinnet. Hela människan. Jag tyckte på något sätt det kändes platt att bara skriva ut blodtrycksmedicin, jag ville lära mig mer om att må bra. Och eftersom yogan redan var en integrerad del av mitt liv, så bestämde jag mig för att lära mig ännu mer. Jag har efter det, hand i hand med läkarutbildningen, studerat och praktiserat yoga. 2017 tog jag min läkarexamen och kort efter det startade vi podcasten Yogadoktorn. Jag gör nu ST med forskningsinriktning i allmänmedicin i Malmö, parallellt med arbetet med ”yogadoktorn” där jag låter skolmedicinen möta yogan för att inspirera och sprida en holistisk syn på hälsa och välmående.

Skärmavbild 2020-12-07 kl. 11.51.51.png

RYT-200, TAY-70, Läkare, Forskare

www.yogadoktorn.se

ygaaa.jpg

Föreläsare och personalutbildare för HVB-enheter:

Maria Woglinde, Yogalärare, KBT- terapeut och beteendevetare

Maria Woglinde leder Traumaanpassad yoga sedan flera år på Tiangruppens enheter och har stor erfarenhet av de specifika behov och situationer som kan uppkomma. Maria samordnar även utvecklingen av yogan på andra HVB-enheter inom Humana. Maria är utbildad beteendevetare med inriktning konflikthantering, kris- och katastrofpsykologi och neurovetenskap, samt KBT psykoterapeut- steg 1. Yogainstruktör i Traumaanpassad yoga, Prison Yoga, Yinyoga, Restorativeyoga, Hathayoga med mindfulnessperspektiv, samt är andningsinstruktör. Hon handleds av Josefin Wikström, som hon tillsammans med har skapat och specialanpassat yogan för ungdomar på Humanas HVB verksamhet med tillhörande teoretiskt material och personalutbildningar.

RYT-200, TAY-70, KBT steg 1, beteendevetare

www.mindwiseyoga.se

Föreläsare:

Stina Gustafsson Dahan, Leg. Fysioterapeut, Somatic Experiencing Practitioner

Yoga, mindfulness och kroppsbaserade metoder som stöd vid ätstörningar och självskadebeteenden.

Har ett fördjupat intresse inom ätstörningar och ser stora möjligheter och potentialer med att

lyfta in kroppen som en resurs. Att få tillgång till autonomt och emotionellt reglerande

strategier som är långsiktigt hjälpsamma är en värdefull pusselbit i tillfrisknandet.

Fyra dagar i veckan arbetar jag som fysioterapeut i Helsingborgs ätstörningsteam inom

psykiatrin. Via mitt eget företag tar jag emot privatpersoner, företag och bidrar som konsult

på internat för beroende.

Som fysioterapeut saknade jag kunskap om hur vi fungerar kognitivt och under många år har

fördjupningen handlat om att bredda kunskapen för att kunna erbjuda ett holistiskt synsätt där

både kropp och sinne blir sedda. Utbildning finns inom bl.a. ACT, Mindfulness och Self-

Compassion. Även yoga har fått mycket utrymme de senaste 15 åren och lärarutbildning inom

Hatha, Vinyasa, Yin/Restorative, MediYoga, YogaNidra finns. Kroppen har varit intressant

att arbeta med i många år och även ledare och utbildare inom Friskis&Svettis finns med i

bagaget.

Passionen är att inspirera till att hitta hem igen, till sin kropp, se den som en resurs och börja

ta väl hand om den oavsett om det handlar om stress, beroende, ätstörning eller andra

destruktiva beteende. Tillsammans på ett tryggt sätt arbetar vi igenom den kroppsfobi som

kan förkomma eller upplevelsen av att kroppen är en skrämmande plats.

Fokus är alltid på det friska.

” Kroppen som resurs, en självvänlig röst”

porträtt-Stina-Dahan_beskuren2.jpg

RYT 200, TAY-300, Leg. Fysioterapeut, ACT, Mindfulness
www.eatmovelive.se

CA.jpg

Föreläsare

Christina Andersson Leg. psykolog, doktorand klinisk neurovetenskap

Compassion Mindset

 

Jag heter Christina Andersson är leg. psykolog, yogalärare specialiserad på yinyoga och forskar om Compassion som en ny stresshanteringsmetod vid Karolinska Institutet. Jag är medförfattare till den första svenska kursboken om Compassionfokuserad terapi och genomförde den första studien om compassionträning på anhöriga till cancerpatienter 2012 vid Karolinska Institutet. Jag är också ansluten vid Handelshögskolan i Stockholm och har genomfört ett forskningsprojekt som heter “Compassion på jobbet” med fokus att studera compassion i organisationer via compassionträning för medarbetare och dess effekt på kulturen där vi fick spännande resultat som jag brukar föreläsa om. Nu leder jag två studier; en där hjärtpatienter får compassion träning och en studie vid Uppsala Universitet där studenter får använda en app för att träna upp ett compassion mindset. Jag är en av grundarna till forskningscentret Centrum för social hållbarhet (CSS) vid Karolinska Institutet och sitter i styrelsen för Stiftelsen Ekskäret. Har utbildat mig i traumaanpassad yoga 2019/2020 och går ett mentorprogram under yogalärare Caroline Westling våren 2020.

Jag gav ut min senaste bok “Compassioneffekten” 2016 som är en populärvetenskaplig bok i hur man kan stärka sin självmedkänsla.

- Specialiserad på stress och fördjupar mig ständigt i metoder för hälsa och välmående.  
- Föreläser om empatitrötthet och effekten av "warm glow" i livet. 
- Över 35 000 i Sverige använder idag Compassion Lifestyle Appen! 
- Jag föreläser om relationell intelligens (RQ) och compassion ledarskap samt hur man bygger trygga miljöer för att skapa hållbara organisationer.

Leg. psykolog, RYT 200, Yinyoga,  TAY-70

www.compassionlifestyle.se

Föreläsare, utbildare

Katia Verrault Lic. Dance Movement therapist, TCTCY-F

Dance and movement therapy for PTSD

Dance movement therapist, Trauma sensitive yoga facilitator (TCTSY), group facilitator & trainer with extensive work experience in multi-cultural environments and community settings in the field of global mental, trauma & restoration, resilience-building and dance movement therapy.

Verreault founded A Moving World Foundationin 2013,  which is a platform that “promotes dance and movement as a therapeutic tool for self-empowerment, creativity, and community building and healing.”

So far she has held workshops in Nepal, India, Kenya, Uganda, The Netherlands, France and Greece.

“I have worked in both out/in patient care for refugees and asylum seekers in trauma centers and psychiatric clinics in the Netherlands with clients suffering from depression, addiction, psychosomatic disorders, anxiety and PTSD. Further, I have conducted practiced-based research on resilience-building, dance movement therapy, and trauma with women refugees.”

communication skills and participatory approach enables me to adapt to various clienteles and their needs. 

https://www.artefactmagazine.com/2017/01/20/enhancing-mental-well-dance-music-therapy/

Katia-Verreault-1.jpg
Mindre bild Frida.jpg

Föreläsare

Frida Trönnberg, Yogalärare specialinriktning mot bäckenbotten och trauma

Förlossningstrauma, bäckenbottenrehabilitering

Jag heter Frida Trönnberg och är yogalärare och personlig tränare specialiserad på bäckenbotten. Jag hjälper kvinnor som är överspända bäckenbotten att kunna slappna av med hjälp av yoga. Överspändhet kan till exempel orsaka smärta, kissnödighetskänsla, svårigheter att aktivera bäckenbotten och problem med förstoppning. 

Underlivsproblem som vestibulit, vulvodyni, förlossningsskador och upprepade urinvägs- eller svampinfektioner kan vara anledningen till att musklerna i bäckenet hamnat i ett kramptillstånd. Många gånger är dock orsaken psykiska trauman som uppstått till exempel av en svår förlossning eller sexuella övergrepp.

Jag använder mig av metoder från den traumaanpassade yogan och bäckenbottenyoga för att sänka kvinnornas stressnivå, sträcka ut bäckenbotten och få dem att känna sig trygga i sina kroppar igen. Jag håller kurser och workshops online under namnet Helt underliv. Jag är även ambassadör för Mag- och tarmförbundets projekt Förlossningsskadad Kvinna som arbetar för en bättre förlossnings- och eftervård. 

I skrivande stund (december 2020) har jag genomfört 120 h utbildning inom traumaanpassad yoga och är färdig med mina 300 h hösten 2021.

RYT 200, Pelvic Floor Yoga Teacher, TAY-120, Pregnancy and post-partum corrective exercise specialist, Feldenkreiskurs The pelvic floor, Kampsportinstruktör

www.heltunderliv.se

Gästföreläsare

Maria Bühler, leg. psykolog, specialiserad inom neuropsykologi

ADHD och Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

 

Författare till boken "Flickor med ADHD" och autism" och medförfattare till boken "Lågaffektivt bemötande". Jag är legitimerad psykolog och specialist i klinisk psykologi/neuropsykologi. Jag har jobbat i många år med utredningar av barn och unga, och under de senaste åren har jag allt mer arbetat med utbildning och handledning till personal. Jag arbetar utifrån det lågaffektiva förhållningssättet och blir oftast inkopplad när man i en verksamhet har individer med så kallat problemskapande beteende som man vill bli bättre på att bemöta. Jag är medlem i Sveriges Psykologförbund och arbetar utifrån de etiska regler som Psykologförbundet har formulerat. Jag är även medlem i det rikstäckande nätverket "Lågaffektiva psykologer", som leds av psykolog Bo Hejlskov Elvén. 

Leg psykolog, under utbildning till yogalärare RYT 200

www.kogita.se

resize.jpg

Föreläsare Jennie Wadsten, grundare Yoga Leela

Yoga Nidra för stressreducering och återhämtning

Jennie Wadsten kom i kontakt med yogan i slutet av 90-talet, när hon jobbade som ekonom,

och efter några år sadlade hon om till yogalärare. Sen 2005 jobbar hon heltid med yoga,

främst internationellt, och har under åren betat av en hel drös med utbildningar, inom

anusarayoga, ashtanga vinyasa, viryayoga, vinyasa flow, yinyoga, yoga nidra, meditation,

pranayama, ayurvedisk yogamassage, psykologi, näringslära och anatomi.

Hennes kunskapstörst gör att hon ständigt vidareutbildar sig inom yoga och numera

fokuserar hon främst på utbildningar inom yogaterapi och psykologi.

Hon bor i Goa, Indien men besöker Europa regelbundet för att undervisa på

yogalärarutbildningar, workshops och retreats. När hon inte undervisar trivs hon även som

fisken i vattnet framför datorn: hon är grundare och VD för fyra yogaföretag i Sverige,

England och Indien, alla med syftet att erbjuda vidareutbildningar för yogalärare för att

stötta dem i sin yrkesroll.

Jennie är omtyckt för sin förmåga att med värme lyfta fram varje individs personlighet och

potential.

 TAY-70, e-RYT 500, YACEP

Mer om Jennie: www.yogaleela.se

paddy field.jpg
image.png

Maria Engdal, leg fysioterapeut

Föreläsare, Yoga inom Rättspsykiatrin

I mitt arbete som fysioterapeut inom rättspsykiatrin verkar jag för att tillgängliggöra kropps- och andningsrelaterande metoder, och för att på ett tryggt sätt integrera kunskapsstyrd praktik av desamma med den traditionella vården.

Den senaste tidens framsteg vad gäller förståelsen för kropps- och andningsrelaterade metoders effekt på vår hälsa och psykiska välbefinnande är otroligt glädjande. Min ambition är att länka aktuell forskning till den kliniska vardagen för vårdgivare och vårdtagare inom rättspsykiatrin.

Jag drivs i mitt arbete av den energi och den insikt som det egna praktiserande av dans,

meditation och yoga ger. Jag kom i kontakt med yoga i slutet av 90-talet och har praktiserat olikaformer alltsedan dess, har gått en kurs i Traumaanpassad yoga januari 2020. Jag har även praktiserat Vipassana meditation sedan 2005.

T-TAY, Leg. Fysioterapeut, Rättspsykiatrin

Helena Asplund Carlqvist

Gästföreläsare

Jag är legitimerad psykolog samt specialist inom klinisk psykologi inriktning psykologisk behandling/psykoterapi. Jag har arbetat i drygt tjugo år inom psykiatrin med utredning och behandling av barn, ungdomar och vuxna. De senaste åren har jag jobbat på specialistenhet inriktat på trauma och arbetat med krisstöd, traumabehandling samt konsultation. Jag utbildar även inom TMO, trauma medveten omsorg, och föreläser för personal inom socialtjänst, skola och familjehem. 2019 avslutade jag modul 1 i Traumaanpassad Yoga. För mig var detta en pusselbit jag saknat i mina behandlingar. De kroppsbaserade interventionerna blir ett betydelsefullt komplement till samtalsbehandlingen och ger nya verktyg vid trauma relaterade bekymmer som inre stress, koncentrations- och affektregleringssvårigheter. I dagsläget arbetar jag med metoden i individuella ärenden men målet är att starta upp gruppverksamheter för barn/ungdomar.

20201228_164424.jpg
IMG_1371.JPG

Eveliina Sinisalo

TAY som stöd inom Socialtjänsten (2024)

Yogalärare och föreläsare specialiserad på trauma, stress och våld mot kvinnor.

Eveliina är socionom med magisterexamen från Malmö Universitet. Hon har arbetat med våldsutsatta vuxna och deras barn i den ideella kvinnojoursrörelsen sedan tidigt 2000-tal. Sedan sin examen 2010 har hon arbetat inom socialtjänsten med våldsutsatta vuxna i Malmö och Stockholm, och med personer med erfarenhet av prostitution och människohandel vid Mikamottaggningen i Stockholm.  

 

Eveliina föreläser inom offentlig och idéburen sektor om våld i nära relationer, med kunder som exempelvis HR- avdelningar inom offentlig sektor. Eveliina föreläser även om hur arbetet med människor i kris påverkar den professionella hjälparen. Ämnet ligger Eveliina varmt om hjärtat eftersom hon brinner för att skapa hållbarhet för personal inom människovårdande yrken och socialt arbete. Eveliina använder kroppsbaserade metoder från traumaanpassad yoga i både stöd för yrkesverksamma och i klientarbetet.

 

Eveliina har skrivit boken "Våld i nära relationer. Socialt arbete i forskning, teori och praktik" (Liber, 2018) i samarbete med kollegor och forskare inom området. 

Viryayoga (Dynamisk Hatha) Nordiska Yogainstitutet (RYT 200). Traumaanpassad yoga  TAY- 130  (TAY-300, VT 2023, Traumaanpassad Yoga Sverige). Diplomerad friskvårds - och kostkonsult (Sverigehälsan)

www.eveliinasinisalo.se

Åsa Forssell 

TAY som stöd inom Socialtjänsten (2024)

Yogalärare och föreläsare specialiserad på sekundärt trauma.

Åsa Forssell är personalvetare med magisterexamen inom sociologi och mindfulnessinstruktör steg 2 och utbildad yogalärare. Hon har arbetat 25 år i socialtjänsten med olika uppdrag. Både med organisationsutveckling och utbildning inom ledarskap, förändring och strategiskt arbetsmiljöarbete. Åsa har också haft kurser i stresshantering och mindfulness/självmedkänsla både till medarbetare och chefer. De senaste 10 åren har hon arbetat med fokus på kroppsbaserade metoder för att skapa balans och mental hållbarhet med personal som i sitt yrke möter våld och trauma. Åsa är ofta anlitad som föreläsare inom de områden hon verkar, både på uppdrag inom den privata och offentliga sektorn. Driver idag två verksamheter, orkavilja.se och asaforssell.se  

Fil.mag sociologi/personalvetare, RYT 200 Hatayoga, mindfulness steg 2 med fördjupning inom compassion, TAY- 300 specialinriktning sekundärt trauma, föreläsare och entreprenör. 

Josefin Wikström

apntlogo2-e1601301981155-300x154.png
YIHA.png
BCYT-logo-colour_header.png
logo.png

TRAUMA RESEARCH

FOUNDATION

Josefin Wikström- Traumaanpassad yogaterapi för psykisk ohälsa. Traumaanpassad dans, rytmik och teater för glädje och egenkraft.

Josefin Wikström har praktiserat yoga de senaste 28 åren och arbetat heltid som yogautbildare för traumautsatta folkgrupper de senaste 15 åren.  

Josefin är utbildad vid The trauma Centre i Boston, USA grundat av Bessel van der Kolk M.D som är en ledande auktoritet inom trauma och stressforskning.

Josefin är en av presentatörerna som håller föredrag om yogans terapeutiska effekter i slutna miljöer samt leder den traumaanpassade yogan vid Bessels Internationella traumakonferens i Boston USA. Hon är en del av Trauma Research Foundations Terapeutiska Allians och assisterar även Bessel och hans fru Licia Sky vid utbildningar i USA.

Hon är licenserad lärare TCTSY-F inom den evidensbaserade metoden Trauma Center Trauma Sensitive Yoga av David Emerson i Boston 2019.

Josefin är just nu under utbildning för att bli psykoterapeut och har genomfört utbildningar inom psykologisk krishantering.

 

Josefin är även utbildad via The minded institute i London i samarbete med Brittiska NHS som yogaterapeut med specialinriktning mot trauma och psykiatriska diagnoser. 

Josefin är licencerad behandlare inom metoden TCTSY- Trauma Sensitive Yoga som är en evidensbaserad metod för komplexa trauma . Josefin är godkänd terapeut av The British Council for Yoga Therapy och APNT Association of Physical & Natural Therapists.

Hon arbetar som huvudlärare för Prison Yoga Project internationellt i länder som Mexico, Indien, Europa och USA med att initiera utbildningar och skapa terapeutiska program för organisationer som arbetar med intagna i fängelser, sexuellt trauma och flyktingar. Josefin har medskapat de terapeutiska metoderna och programmen i boken "Yoga som terapi i anstaltsmiljö" som publicerades i Mexico 2019 finansierar av UN och Mexikanska staten. En bok som delas ut till intagna vid anstalter i Mexico och Sydamerika.

Josefin har varit huvudlärare inom Kriminalvårdens yogaprogram Krimyoga och undervisar regelbundet vid anstalterna Hinseberg, Kumla och Ystad.

Josefin har producerat Kriminalvårdens nya utbildningsmaterial i samarbete med Eva Seilitz och Maria Johansson. Ett program som idag är evidensbaserat via forskningsstudien Yoga på Anstalt.

Josefin och Eva har under 2018 skapat ett terapeutiskt yogaprogram för Rättspsykiatriska regionskliniken i Vadstena. 

Josefin har även utbildat sig via Örebro Universitet i ämnet kravlös dans för unga flickor med psykosomatiska magsmärtor. Hon har undervisat dans och teater för barn och ungdomar inom det Svenska Skapande skola projektet de senaste tio åren.

Josefin är licenserad och godkänd som Yogalärarutbildare via Internationella Yoga Alliance och blir under 2018 licenserad Yogaterapeut samt licenserad av Brittiska- Yoga in Health Care Alliance för arbete inom vården och psykiatrin.

Josefin är registrerad som professionell medlem i ICPA- International Corrections and Prison Association

Hon var inbjuden till Brittiska parlamentet 2018 för att tala om Yogans terapeutiska potential i anstaltsmiljö.

Hon var en av presentatörerna vid den internationella Yoga in health care conference i London i februari 2019 med ämnet- Yogans terapeutiska potential i anstaltsmiljö.

Forskningsprojekt:

Pågående forskningsprojekt inom Rättspsykiatrin:

www.sisyoga.se

Studien Yoga på anstalthttps://www.kriminalvarden.se/om-kriminalvarden/nyheter/2016/september/krimyoga-har-god-effekt-pa-intagnas-beteende/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2017.00204/full 

Artikel i Huffington Post USA: https://www.huffingtonpost.com/rob-schware/yoga-and-dance-programs-f_b_9153740.html?guccounter=1

Kriminalvården:  https://www.kriminalvarden.se/om-kriminalvarden/personaltidningen-omkrim/artikellista/yoga-och-dans-kan-f-alivet-att-vanda/

https://www.kriminalvarden.se/om-kriminalvarden/nyheter/2016/mars/yogatjejen/

(English profile below)

RELEVANT ERFARENHET

Programutvecklare och utbildare

Yoga som stöd inom Rättspsykiatrin

Nationellt program 2020

Programutvecklare och utbildare inom SiS Väst i samband med en ny randomiserad forskningsstudie i samarbete med Högskolan Väst

Programutvecklare och utbildare 2019

Traumaanpassad Yoga som stöd i Tian gruppen

Humana, Uppland 

med Maria Woglinde

Utbildare och föreläsare vid Traumaenheten Barnahus i Linköping 2019-2020

Specialanpassade program för barn och ungdomar som upplevt trauma

Yoga och danslärare- Anstalten hinseberg 2009-nutid

Yoga och dansprogram för samtliga avdelningar på anstalten och sommarkurser i yoga som stressreducering samt dans för intagna kvinnor.

Internationell ambassadör- Prison Yoga project US 2015- Nutid

Internationell yogasamordnare och koordinator för Prison Yoga Projects Program i Indien, Sverige och Storbritannien.

Konsult och rådgivare- Prison Yoga Project 2016-Nutid

Programutvecklare och utbildningsproducent i samarbete med James Fox- San Quentin state prison California.

Utbildare och huvudlärare - Prison Yoga Project Boston USA 

Lärarutbildning tillsammans med James Fox. Ämne: Traumatisk stress och intagna 2018

Huvudlärare Prison Yoga Project Mexico City 2018

Yogaterapi för intagna Ämne: Evidensbaserade metoder mot Ångest och depression

Yogautbildare och programutvecklare Krimyoga- Kriminalvården 2009-2016

Huvudlärare och konsult vid Yogainspiratörsutbildningar i samarbete med Eva Seilitz

Huvudlärare- dans som stöd för flickor med psykosomatiska besvär 2014

Huvudlärare vid ett pilotprojekt i Askersunds kommun i samarbete med Örebro universitet.

Yogalärarutbildare- prison yoga project- Mumbai 2015- 2016

Huvudlärare vid Prison Yoga Projects lärarutbildning i Mumbai, Indien.

yoga som stöd vid utbrändhet 2016

Terapeutiskt yogaprojekt för de anställda i Askersunds kommun. Samarbete med Frode Nergaard, leg Psykolog specialist i klinisk psykologi 

Yoga och danslärare- san quentin anstalten californien USA 2016-17

Terapeutiska yogaproram för livstidsdömda män i samarbete med James Fox

Yoga och dans- anstalten ystad 2017

Yoga och dansprogram för samtliga avdelningar på anstalten, yoga som stressreducering samt dans för intagna kvinnor.

Yogalärarutbildare traumatisk stress/traumaanpassad yoga 2017

Lärarutbildning inom de negativa effekterna av traumatisk stress, 70 timmar- Askersund Sverige. Samarbete med Frode Nergaard, leg Psykolog specialist i klinisk psykologi

Yogalärarutbildare prison yoga project- london 2017

Huvudlärare vid Prison Yoga Projects lärarutbildning i London, Storbritannien tillsammans med James Fox- Ämne: Traumatisk stress och Neurologi

Yogalärarutbildare prison yoga project- barcelona 2017

Huvudlärare vid Prison Yoga Projects lärarutbildning i Barcelona, Spanien tillsammans med James Fox- Ämne: Traumatisk stress och Neurologi

Programutvecklare Terapeutisk yoga för rättspsykiatrin 2017

Programansvarig för utvecklingen av yoga som terapeutiskt stöd vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Samarbete med Eva Seilitz

Yogalärarutbildare- studio karma 2016

Huvudlärare vid Yogalärarubildning för studio Karma i Norrtälje 350 timmar

Yogalärarutbildare- brahmani yoga Indien 2013-2015

Huvudlärare vid Yogalärarubildningar för Brahmani yoga tillsammans med Melanie Cooper 

Programutvecklare traumaanpassad dans och yoga Mumbai Indien 2007- nutid

Huvudlärare och programutvecklare för Sumeet Nagdev Dance Arts terapeutiska program för barn och kvinnor i slumområden

UTBILDNINGAR- YOGA OCH DANS

 

John Scott Yoga- Ashtanga vinyasa 500 Hour Certificaton 2016

Trauma Sensitive Yoga- The Prison Yoga Project- James Fox 2015-2017

Prison Yoga Project- Apprenticeship James Fox 2015-2017

Hatha Yoga- Yoga therapy 200 Hrs Apprentice - Mr.Prasad Rishikesh India 2002

Ashtanga Vinyasa yoga- Ajay Kumar Sthalam 8 Mysore India 2006

Teacher Assistent- Ajay Kumar Sthalam 8 Mysore Indien 2005-2007

Ashtanga Vinyasa Yoga - Brahmani Yoga TTC Goa Indien 2012 RYT 500

Ashtanga Vinyasa Yoga- David Swenson Teachers training Köpenhamn 2012

Jivamukti Yoga Certified Teacher 300 hours 2012-David Life& Sharon Gannon

Ashtanga Vinyasa Yoga Teachers training John & Lucy Scott 2013 level 1 and 2.

Vinyasa Flow sequencing TTC-Julie Martin 2013

Ashtanga Vinyasa TTC 2014- Manju Jois

Ashtanga Vinyasa Assistant Teacher 350 hrs- Melanie Cooper, Emil Wendel, Stu Girling 2014

Ashtanga Vinyasa Teachers Training Brahamani Yoga- Main teacher 350 hrs Mel Cooper.

Pranayama - Part of Brahmani TTC 2014

Yoga Philosophy- Emil Wendel 2012-2015

Restorative Yoga- Part of TTC Brahmani 2012

Iyengar Yoga- Iyengar Yoga Institute Mumbai 2009

Yoga anatomy David Kiel 2013

Yoga anatomy Stu Girling 2013-2015

Anatomy in depth studies Bio Medicus Oslo Norway 2000-2001

Natural medicine and classical massage diploma Bio Medicus Oslo Norway 2001

Dance therapy Tripura Kashyap Pune India 2005

Dance as healing activity Örebro University 2013

 

UTBILDNINGAR OCH KURSER- TRAUMATISK STRESS

Traumatic Stress certification- The trauma Centre- 10 months Boston US 2017

TheBody Keeps the Score- Bessel Van Der Kolk M.D- Boston US 2017

Yoga therapy for PTSD and complex trauma- main subject- The Minded Institute London UK 2017- 2019

Traumatic stress and the body- Dance therapy Katia Verreault- Bangalore India 2016

Trauma Conference- Somatic experience- Peter Levin Ph.D , Boston US 2016

Trauma Drama- Trauma conference, Joseph Spinazzola Ph.D Boston US 2016

Trauma Sensitive Yoga TCTSY- David Emerson start: 2018 Boston US-7 Months study

Traumatic stress and Prisoners- James Fox Prison Yoga Project, San Fransisco US 2016-2017

Josefin Wikström has practiced yoga for the past 25 years and has worked as a full time yoga teacher and with trauma impacted populations for the past 15 years. 

Josefin is trained by The Trauma Center in Boston, USA, founded by Bessel Van Der Kolk M.D, a leading authority in trauma research.

She has also attended  small group trainings with Bessel and Licia Sky focusing on trauma, interpersonal rhythm and movement in the US.

 

In her studies, trauma sensitive yoga is included through a variety of educations and collaborations with James Fox, founder of The Prison yoga project USA, as well as movement therapy with Tripura Kashyap and Katia Verreault in India. Josefin is working closely with James and is a international ambassador for PYP and coordinator for the project in Europe and India.

 

Josefin is currently finalising her 2 years in-depth study with The minded institute in London to become a licensed yoga therapist with a special focus towards traumatic stress and psychiatric diagnoses. 

 

Josefin has been a principal teacher in the Swedish probation services within the national prison yoga project Krimyoga for nine years, she regularly teaches at the high security women prison Hinseberg and for the past two years visited and taught yoga and dance to a group of life sentenced men at San Quentin prison in California US.

Josefin has produced the new educational material for the Swedish probation services in collaboration with Eva Seilitz, former national yoga coordinator for the Krimyoga project.

Josefin and Eva are now creating a pioneering therapeutic yoga program for the forensic psychiatric units in Sweden.

 

She has received two honour nominations in Sweden for her work with abused children and youth at risk and has created trauma informed yoga and dance programs for refugees in Europe and a variety of NGO s in Mumbai India.

 

Josefin is educated at Örebro University in the subject- Dance as a healing method for young girls with psychosomatic health issues in 2014.

 

Her main teacher and mentor in Ashtanga Vinyasa Yoga is John Scott who has certified Josefin at his highest level as a 500-level senior teacher.

Josefin is licensed and approved with the International Yoga Alliance as a E-RYT 500, YACEP, and will be a  licensed international Yoga Therapist for the healthcare system during 2018. Josefin is registered as a professional member of ICPA, International Corrections and Prison Association

bottom of page